2012. december 31., hétfő

Évvégi mérleg :)

63,5 kg! De jó érzés, hogy nem azzal kell kezdeni az évet, hogy fogyni akarok :)!

2012. december 30., vasárnap

B.U.É.K. mindenkinek!

Ezúton szeretnék békés, boldog Új Évet kívánni mindenkinek! 
Találkozunk 2013-ban, szeretettel várok mindenkit!

 

Drága anyanyelvünk :)

A nyiregyházi Retro Rádióban Szendi Hajni egy filmről ezt mondta: "Nekem  borzasztóan tetszett" . Nem ő az egyedüli aki a borzasztó szót ebben az értelemben használja. Kedves Szendi Hajni és a többiek, akik ezt így használjátok üzenem, nem helyes. A borzasztó az borzasztó, rossz, nem kellemes, elborzad tőle az ember!

Annak ellenére, hogy tudom a választ, alátámasztás végett egy online értelmező szótárhoz fordultam segítségért, és íme mit kaptam:

1. nagy félelmet vagy rémületet okozó; rettenetes, szörnyű.
Borzasztó zajt hallottam.

2. nagyon nagy vagy nagyon komoly; rettenetes, szörnyű.
Borzasztó baleset

3. nagyon rossz vagy kellemetlen; rémes, szörnyű.
Borzasztó énekes.

2012. december 29., szombat

Végre mérlegre álltam

És meg vagyok elégedve az eredménnyel:
2011 február 26 - 63,5 kg
2012 március 23 - 65,9 kg
2011 november 17 - 64,1 kg
2012 szeptember 10 - 64.2 kg
2012 december 29 - 63,9 kg

Karácsony után ez az eredmény nagyon jó és, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy 64 kg a felső határ és szeptemberben álltam utoljára mérlegre, akkor mondhatom, hogy tökéletes.

Azoknak, akik azt vallják, hogy 10 - 20 kiló úgy feljön rád, hogy észre sem veszed, üzenem, hogy nagyon tévednek, ez önámítás és ugyanakkor mások ámítása. Aki tényleg figyel magára, az érzi hányadán áll. A mérleget sem kell kerülni, mert nem stresszes, csak akkor ha tudod, hogy túleszed magad.

Emlékszem 2010 decemberére, amikor 67 kilóval zártam az évet. Ezt írtam a Fogyi - Kondi blogomra:
"Egy pár szót szólnék magamról: a negyedik x felé közeledő nő vagyok, és most jutottam el oda, hogy elkezdjek törődni azzal, hogy mit eszek, mennyit, mikor, és azzal is, hogy mennyit mozgok. Rólam még annyit kell tudni, hogy 173 cm magas vagyok, és 2010. december 31-én 66,5 kiló voltam. Ha csak a száraz adatokat nézzük, ez nem sok, hisz a testtömeg indexem (BMI) 22,22 és a kiértékelés így szól: „Gratulálunk, az Ön testtömeg-indexe az ideális tartományba esik! Sem fogyókúrára, sem hízásra nincs szüksége. Csak arra kell vigyáznia, hogy ezt az eredményt meg is tartsa. A normált testtömeg-indexű emberek várható élettartama a leghosszabb, a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek kockázata pedig a legkisebb. Sportoljon, mozogjon minél többet, táplálkozzon egészségesen, és tartani fogja normális testsúlyát.

Egyre kevesebb esélye van, hogy az elhízottak táborába lépjen, ám a veszély nem szűnt meg. A fogamzásgátló tabletta elhagyása okozta hormonális változások, esetleg a menopauzába történő korai belépés még komoly veszélyt jelentenek testsúlyára. Figyeljen fokozottan táplálkozására, és válasszon valami könnyed, de rendszeresen végezhető mozgást is!
Az Ideális testsúly kalkulótor szerint nekem 65,7 lenne az ideális. Ha csak ezt nézem, akkor rendben is lenne a dolog, de ha reális akarok lenni, akkor látom, hogy bizony van rajtam 3 – 4 kg súlyfelesleg. Ez inkább a hasamon, combjaimon és a fenekemen látszik (mint mindenkinek).

Így jobbnak láttam most elejét venni a dolgoknak és tenni valamit addig, amíg 3 – 4 kilóról van szó, és nem várni, amíg több lesz."
Jó érzés visszanézni és látni honnan indultam és hova jutottam. Szerencsére fel tudom még idézni az akkori közérzetemet, és nem is akarom elfelejteni soha milyen érzés a súlyfölösleget cipelni.

Üzenem mindenkinek: tartsatok ki és hajrá, mert érdemes! 

2012. december 27., csütörtök

2013-as tervek

Nem kell megijedni, ez nem újévi fogadalom. Olyat én nem teszek, mert nem szeretem. Sokfelé látni nagy fogadalmakat, ígéreteket, aztán semmi se lesz belőle. Én inkább megfogalmazom magamnak mit szeretnék és (többnyire) ahhoz tartom magam.

Két fontos dolog van, amin szeretnék változtatni: a sport és az étkezés.

A sport: szeretnék javítani a fizikai erőnlétemen. A súlyom jó, ma megint elfelejtettem megméretkezni, de hamarosan megteszem, remélem. Az alakom is jó, nem mondom, hogy nem lehetne formálni rajta de én meg vagyok elégedve vele, viszont a fizikai erőnlétem kívánnivalót hagy maga után. El akarom kezdeni a sportot és rendszeresen edzeni. Egyelőre nem izomépítéssel fogom kezdeni. Valami olyat fogok választani, ami formába hoz, aztán súlyzózásról is lehet szó. Annak örülök, hogy megszoktam a gyaloglást és közszállítási eszközt csak akkor veszek igénybe, ha időhiány vagy az idő viszontagságai miatt nincs más kiút. Rezsit már kinéztem magamnak, mert nagyon jók az edzései. Azt terveztem, hogy nekifogok a 10 perces programjainak, ebből kettőt naponta, váltogatva. Na nem a  kick-box aerobikra gondolok, mert azt nekem nem szabad. Később pedig jöhetnek a hosszabb, nehezebb programok is. Találtam egy rakás jót a YouTube-on.

Az étkezés: Jó pont nekem a gyümölcsreggeli még akkor is, ha mostanában nem minden reggel eszek gyümölcsöt. Ez egy nagy siker számomra, megtartom. Ma ismét elővettem a zabpelyhet, natúr joghurttal fogyasztom reggelire vagy vacsorára. A kenyéren gondolkozom, eddig korpás kenyeret fogyasztottam, elég keveset, de szeretnék változtatni rajta. A teljes kiőrlésű kenyér a közeli pékségben nem a legjobb, ahányszor vettem mindig az volt az érzésem, hogy nincs kisülve, ezért lehet a magos kenyérre fogok rátérni. De még körülnézek, megnézem a kínálatot.

Szóval sport, sport, sport okosan.

2012. december 26., szerda

Trópusi kert Nong Nooch-ban, Thaiföldön

Ezt emailben kaptam pps formában.  Mindig szerettem a virágokat, a kerteket.  Megkerestem a YouTube-on hátha megvan és szerencsém volt. Így legalább meg tudom mutatni nektek is. Egyszerűen csodálatos.

2012. december 25., kedd

Fogyókúra trükkök a siker érdekében :)

Nagyon érdekes cikk, be kell vallanom, szépen mosolygok itt a gép előtt. Jó a cím, és mi tagadás, rá is harapnak, mert úgy van megfogalmazva, hogy ráharapjanak, ez a cél. Sokan a trükköt, a titkot keresik minek alapján könnyen és gyorsan le lehet fogyni.

Aki már lefogyott, az tudja, hogy se trükk, se titok nincs, csupán annyi, hogy komolyan kell csinálni, ki kell tartani és következetesen betartani a szabályokat. Nem könnyű az biztos, viszont az elért eredmény mindenért kárpótol.

Apró trükkök segítségével sokkal könnyebbé tehetjük az egyébként kínszenvedésekkel teli fogyókúrát.

Gyakran előfordul, hogy egy diéta nem sikeres ráadásul a normál kerékvágásba történő visszatérés sokszor megterheli a szervezetünket. De van néhány apró trükk, ami segíthet a sikeres fogyókúrában.
Itt az első hiba, ugyanis aki fogyni akar, annak az eddigi "kerékvágása" nem volt normális, ha egyszer hízáshoz vezetett. A terhesség az kivétel, ott indokolt (egy bizonyos mértékig) a hízás. Szóval fogyás után sem lehet visszatérni a fogyás előtti életmódhoz, utána is mértéket kell tartani, másként visszahízzuk a leadott kilókat, vagy még többet és akkor mi értelme volt az egésznek?

Kisebb tányér
A Cornell Egyetem kutatói bebizonyították, hogy aki nagy tányérról fogyasztja az ételét, az éhesebb lesz és többet eszik. Ugyanakkora adag egy kisebb tányéron teljesen elégségesnek tűnik, és nem kívánunk többet enni.
Ezzel egyetértek, ez igaz. Ezt én is tapasztaltam és láttam felmérést róla. 

Együnk nagyobb villával
Egy olasz tanulmány szerint a villa mérete és az elfogyasztott étel mennyisége között igenis szoros kapcsolat van. Minél kisebb villával ettek a résztvevők, annál nagyobb mennyiséget fogyasztottak ugyanabból az ételből.
Ez elég furának tűnik, annál is inkább, mert kis villára kevés fér, nagy villára pedig sok. Itt azt hiszem No Comment. 

Igyunk vizet evés előtt
Minél több vizet iszunk meg közvetlenül az étkezés előtt, annál kevesebbet eszünk. Úgy tartják, aki mondjuk ebéd előtt megiszik két-három pohár vizet, az sokkal gyorsabban tudja leadni a kilókat mint azok, akik csak étkezés után isznak.
Ez vitatható. A megivott vízmennyiség kitölti a gyomrot, így nem fér  sok étel a gyomorba, viszont a szükséges kalóriamennyiséget el kell fogyasztani. 

Együnk pasikkal
A pszichológusok szerint azok a nők, akik férfiak társaságában étkeznek, kevesebbet esznek. Furcsa, mégis igaz. Elképzelhető, hogy a kisebb ételadagok vonzóbbá tesznek (azaz hogy néz ki egy nő, aki zabál?).
:) Ez egy trükk, elismerem, de nem randiról van szó, hanem hétköznapi emberekről, akik ledolgozzák a munkaidejüket, hazamennek a családhoz és éli tovább az életét. Ez a tanács csak a randizóknak szól :).

Dugjuk el a nasit
Ha sikerül megszabadulni az egészségtelen nassolnivalóktól, az nagymértékben hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez.
Ez igaz, ezzel egyetértek. Fogyókúrázó ne nasizzon, tartsa be az öt étkezést és ha mégis nasizik, az csak elvétve legyen és nem 300 - 500 kcal-ás csoki legyen a nasi. Viszont nem eldugni kell, hanem ellenállni, ugyanis ha kimegy a házból, lépten - nyomon ott a kísértés. 

Álljunk ellen a nyomásnak
Vigyázni kell a barátokkal. Akármennyire is próbálnak meggyőzni, hogy az a pár falat töltött káposzta nem fog megártani, ellen kell állni a kísértésének. Ők könnyen beszélnek, hiszen mi leszünk azok, akik szenvedni fogunk.
A nyomásnak mindig ellent kell állni, az ember annyit egyen, amennyi jólesik, vagy amennyit a diétája enged.

Olvassuk el az összetevőket
Mindenképpen olvassuk el, mit is tartalmaz az étel, mielőtt megvennénk. A tápanyagtartalom gondos átolvasásával több kilótól is megszabadulhatunk.
Ezt mindenkinek meg kell tenni, nemcsak a fogyókúrázóknak. 

Ne falatozzunk az éjszaka közepén
Az éjszaka közepén elfogyasztott ételek kétszer annyira hizlalnak mint egyébként. Mivel utána semmiféle testmozgásra nem kerül sor, az ilyen falatozási szokás komoly problémákhoz vezethet.
Ez így kijelentve szerintem teljesen helytelen. Első sorban az éjszaka közepén nem enni kell, hanem aludni, hogy a szervezet tudjon pihenni és regenerálódni. Az éjszaka közepén elfogyasztott ételek nem hízlalnak kétszer annyira mint egyébként, csak épp annyira hizlalnak, mint nappal. Ha nappal sem mozogsz, csak eszel, akkor az az étel pont annyira hizlal, napszaktól függetlenül. Ha éjszaka mégsem alvással telik, hanem pl. munkával, vagy utazással, akkor természetes, hogy eszel valamit. Ha meg felébredsz, mert nem tudsz aludni, akkor semmiképp sem a hűtőszekrényt kell célba venni. 

Óvakodjunk a vékonyaktól
A karcsú embereknek többnyire hatalmas étvágyuk van. Egy fogyókúrázó viszont nem biztos, hogy ugyanakkora mennyiséget ehet meg, mint vékony barátai, ezért gondosan oda kell figyelni, miből mennyit eszünk, nehogy még több fölös kilót szedjünk fel. 
Ez sem föltétlenül igaz így. Az a többnyire szó nem nagyon állja meg a helyét. Honnan tudod, hogy az a sovány miért olyan sovány? Lehet épp azért, mert odafigyel az étkezésre, vagy épp most fogyott le, vagy épp normálisan étkezik és akkor nincs hatalmas étvágya. Szóval mindegy kivel és hol eszel, te tartsd magad az étrendedhez, ez a lényeg. 


Összefoglalva: nem kell bedőlni az ilyen szövegeknek. Meg kell tanulni hogyan jön létre a hízás, meg kell tanulni kalóriát, ch-t számolni, mozogni és kitartani.
Ez még nem annyira veszélyes cikk de azért ajánlott odafigyelni kinek mit hiszünk el. Javítsatok ki, ha tévedek :)

Ady Endre - Karácsony - Szabó Gyula előadásában

Sajnos nem vagyok verskedvelő, nem látom benne a szépet (szegénységi bizonyítvány, tudom). De ez a vers Szabó Gyula előadásában nagyon magával ragadott. Nagyon jó a zenei aláfestés és Szabó Gyula nagyon jól adja elő.

Karácsonyi zabálás elmaradt!

Gratulálok magamnak! Ügyes voltam :)  Egy percig sem felejtettem el, hogy az embernek egy gyomra van karácsonykor is és az a gyomor akkora, mint amekkora Karácsony előtt volt, Karácsonykor sem nő duplájára, sőt, még az ember kalóriaigénye sem növekedik. 

Szóval ettem, de nem zabáltam.

2012. december 23., vasárnap

Boldog Karácsonyt!

Ez az első bejegyzésem, de mivel holnap már Karácsony, ezért megragadom az alkalmat és kívánok mindenkinek Boldog Karácsonyt!