2013. február 28., csütörtök

Így kell biciklit kihalászni Hollandiában a kanálisokból :)

Én láttam egy ilyet Hágában, annyi eltéréssel, hogy egy csaj bringáját próbálta kiszedni egy bácsi, egy előre odakészített horgos bottal. Jó muri volt, mindketten nevettek, én meg szégyeltem lefényképezni az akciót. Amúgy ott gyakori az ilyen, meg vannak szokva :) 

2013. február 25., hétfő

Első futás eredménye :)

Kitaláljátok? Szerintem simán :) Izomláz a bokáim környékén. Nem vészes, szerintem holnap már nem is fogom érezni, de kicsit fura, hogy pont ott van izomlázam. Nem emlékszem, hogy valaha is lett volna azon a részen izomlázam. Igaz, hogy arra sem emlékszem mikor futottam utoljára. Vagyis emlékszem: tavaly futottam egy ilyen kört :) 


Na meglátjuk mi lesz holnap.

2013. február 24., vasárnap

Egy kis motiváció mára :)

Az ember mindig azt látja amit akar, sokszor a valóságot, sokszor pedig azt, ami neki megfelel. Van olyan is, hogy megalkotja a saját valóságát és elhiteti másokkal is, legalábbis próbálja elhitetni, mert azt hiszi, hogy ha ő elhiszi, akkor más is el fogja hinni. 


Csakhogy az életben minden relatív és attól függ, hogy honnan nézzük a dolgokat. Az éremnek is két oldala van, de egyszerre csak az egyiket látjuk. Ahhoz, hogy a másik oldalát is láthassuk, ahhoz az érmet meg kell fordítani.


Azért nem sportol mert beteg VAGY azért beteg, mert nem sportol?


Nem kell megijedni, most nem magam akarom fényezni azért, mert elmentem és pár percet lötyögtem a tavaszi szélben :) Szó se róla. Messze vagyok én még a dicsőségtől, sokat kell még letennem az asztalra. 


Mindenhol látni, hogy sok ember fut, edz, sportol. Általában róluk azt gondoljuk, hogy hű de jó nekik, tehetik is, mert egészségesek. Vajon tényleg így van ez? Ez nem csak az érem egyik oldala?


Most már merem állítani, hogy ennek fele se igaz. Sok olyan van, aki fiatal, egészséges, ereje teljében van, de sok olyan is van, aki azért sportol, mert egészségi gondjai vannak és javítani szeretne az állapotán. Van aki kigyógyult, van aki jó úton jár a gyógyulás felé és van olyan is, aki kigyógyulni nem fog soha, de sportolással szinten tudja tartani magát, csökkenteni tudja a gyógyszeradagját és megakadályozza a további romlást stb.


Én mondhatom, hogy szerencsés voltam/vagyok, mert mindig elém került egy ilyen példa és pont akkor, amikor szükségem van rá. 

Meg vagyok győződve, hogy millió példa van körülöttünk, csak látni kell őket. Nem nézni, látni! 

Első futás kipipálva :)

Tudom, hogy nem cselekedtem a leghelyesebben, de nem bírtam ki. Felhúztam a szerintem legmegfelelőbb cipőmet és  elindultam futni :)


Az első 5 km-es edzéstervet követtem. Bemelegítésnek azt írja, hogy kezdőknek elég pár perc lendületes séta. Nekem a terepig ma 0,8 km volt, ezt jól felgyorsított léptekkel tettem meg. Utána elkezdtem futni, de sétával váltva, ahogy az edzésterv tanácsolta. Végül 3 kör lett, ami 1,92 km, 16 perc alatt, de abba kellett hagynom mert megfájult a fejem és elég kínzó volt. Nem tudom mi okozta, mert 10 percre rá elmúlt.  Azt hiszem változtatnom kell az irányon, mert van egy 8 méteres emelkedő és én, az okos, ott indultam, tehát a futások azt hiszem mind ott zajlottak és a séta/pihenő a hosszú, enyhe lejtőn. Következő alkalommal ellenkező irányba kezdem és akkor a hosszabb, enyhébb részre jut a futás és a drasztikusra a séta. Utólag mindig okosabb az ember :) Meglátjuk ez hogy válik be. De szerintem ez lehet az oka a fejfájásnak.


Összességében meg vagyok elégedve, mert minden kezdet nehéz. Elindultam, ez a fontos.

2013. február 22., péntek

Nagy lelkesedés után nagy csalódás

Negatív példaképem nagyon tud engem motiválni. Elhatároztam, hogy elkezdek én is futni. Mindenki fut, egyre jobban hódit ez a sportág. Én már rég tudom, hogy jó lenne, de nem vettem rá magam, mostanig. 


A napokban elhatároztam, hogy nekivágok. Bambi nagy segítségemre volt, azonnal el is intézte, hogy beléphessek a DK csapatba. Isteni közösséget találtam ott. Nagyon jó volt a fogadtatás. Egy szervezett, profi csapatot találtam, ahol rengeteg a lehetőség (táblázatok, hasznos infók) nagyon jó motiváció annak, aki felismeri. 

Bambi még edzéstervet is adott nekem, ami nagyon tetszik, mert ésszerű és szerinte azt követve el lehet érni a haladást. 

Első dolgom egy cipő vásárlása lett volna, mert a cipő nagyon fontos és főleg az én lúdtalpas, hallux valgusos lábamra ajánlatos a spéci cipő. Sok jó tanácsot és hasznos infót kaptam csapaton belül. Ma el is indultam  az egyedüli sportboltba, ami nagyobb választékot kínál. Le is törtem azonnal, amikor megtudtam, hogy ezekből a spéci cipőkből nincs nekik és nem is volt. Van még egy Adidas bolt a városban, de ott sem számítok eredményre (azért elmegyek). 


A következő lehetőség a két közelebbi nagyobb város, de az megint + 5000 Ft-nyi kiadás. Ezek a cipők sem olcsók, olyan 17 - 20.000 Ft-ot kb rá kell szánni és erre még rájönne a plusz költség ... Szóval egyelőre nincs szándékomban ennyit kihajítani az ablakon. 


Eléggé el vagyok keseredve. Jó cipő nélkül nagyon ártalmas a futás, főleg, hogy nekem vannak a derékproblémáim is. Annyira fel voltam készülve szellemileg, szerintem el is indultam volna annak ellenére, hogy még kicsit hideg van. 


Na, kiírtam magamból :( Alszok rá egyet.

2013. február 20., szerda

Mások sajnálatáért esedezni

Lehet fura a cím, de megmagyarázom. Sok helyen, főleg fogyis blogokon láttam ilyen magatartást. Eredmény nincs, van viszont annál több kifogás. Egyszer erre kenjük a dolgot, máskor arra, állandóan valami közbejön, mindig más a hibás. Ha valaki biztatóan szól hozzá, akkor az illető már boldog, jól érzi magát, igazoltnak érzi a dolgot. Ez is elmegy egyszer, kétszer, de a végtelenségig senkit nem fognak sajnálni. Sót, miután rájönnek, hogy csak a kifogást keresi, elfordulnak tőle.

Miért jó ez? Kinek jó ez? Mire megy valaki a mások sajnálatával? Lesz tőle eredmény? Megoldódik a gondja? NEM!

Legbelül úgy is tudja ki a hibás és miért van minden. Saját magát senki nem tudja becsapni, másokat is csak egy darabig.

Akkor nem jobb erőt venni és megmutatni, hogy igenis lehet eredményt elérni? Nem jobb bezsebelni az igazi, őszinte dicséreteket? És ha jobban belegondolunk, aki elérte amit akart, annak nem a dicséret a fontos, elég a tudat, hogy ő igenis megcsinálta!

2013. február 15., péntek

Második hét edzésen is túl

Második hét is kipipálva becsületesen! Ez már kezdő zóna edzés.
 

Vasárnap, február 10 - Ma megcsináltam a hétfői edzést, mert tudtam, hogy a hét közepén lesz kiesés, így igyekszem úgy osztani, hogy ne maradjon el edzés. Szóval ma olyan gyakorlatsor volt, ami már a héten volt egyszer. Első alkalommal elég gyengén ment. Ma viszont már sokkal jobban. Volt olyan gyakorlat, amiből ma már tudtam csinálni, többet is, jobb volt az egyensúlyom is és a teherbíró képességem is. Meg vagyok elégedve a teljesítményemmel. Nehéz, de ki kell tartani. Holnap biztos hulla leszek, de tovább kell menni.

Azért gyakorlatok végzése közben eszembe jutott, hogy vajon az, aki a Péntek Enikő megjelent dvd-jével hencegett a blogján, hány gyakorlatot végzett el belőle és hány napig? 

Hétfő, február 11 - Ma reggel úgy keltem fel, hogy pattantam, mint a gumilabda. Nem volt izomlázam, ami nagy szó, mert a tegnapi edzés után azt hittem ma palacsinta leszek. Átestem volna a holtponton? Ez jó lenne, mert azt jelentené, hogy csak egy hét a keserves kínszenvedés.

Mérleg: 63,2 kg. Szuper!
Megvan a mai edzés is. Ma ugri-bugri volt, amit én nem tudtam pontosan úgy megcsinálni, de igyekeztem. Volt hasizom is ülve, ami elég kemény volt.  Ezt elvégeztem rendesen, de  ha 16 volt feladva, akkor 8-nál tartottam 10 mp pihenőt. Első körben szerintem így is jó. Fő, hogy rendesen elvégeztem. Most érzem a karjaimat és örülök neki, mert érzem, hogy fejlődik. Szeretnék már fekvőtámaszokat is csinálni, eddig nem nagyon sikerült. Kíváncsi vagyok holnap lesz izomlázam? Egyébként holnap nincs edzés :)

Kedd, február 12 - Ma szabadnap, nincs edzés. Érdekes módon nincs izomlázam, pedig azért számítottam rá.

Szerda, február 13 - Ma is szabadnap, mert hamarabb kezdtem, hétfő helyett vasárnap és egy most egy helyett két szabadnapom van. Ma viszont már van izomlázam, ami meglep. A fene se érti ezt, de nem gond :) Csinálni kell. Holnap már edzés és pénteken is.

Csütörtök, február 14 -  Megvolt a mai edzés is. Bevallom egyre jobban megy de ez nem azt jelenti, hogy könnyű. Továbbra is kegyetlen, de már érzem a haladást. A hasizom gyakorlatokból már meg tudom csinálni egyszerre a 16-ot. Ma pulzust is mértem puszta kíváncsiságból, mert ez végül nem számít.  Avg 107 volt.

Péntek, február 15 - Ma reggel nem volt izomlázam, viszont a mai edzés után eléggé fáradtnak érzem magam.  Kemény volt ez is, már az első gyakorlatnál meghúztam a karom, de sikerült kipihenni. Sikerült megszerezni az egyik dvd-jét és ott van egy nagyon profi, 5 perces bemelegítő program és a végén egy 5 perces nyújtás, ami kell is, mert az edzés eléggé igénybe vesz.

Így két hét után kijelenthetem, hogy már észlelhető a fejlődés. Jobban érzem magam, van energiám és ezen kívül pedig haladást észleltem karizom téren. Eddig nekem a fekvőtámasz egyszerűen elképzelhetetlen volt. Egyet sem tudtam megcsinálni. Enikő edzéseiben mindig van karizom gyakorlat és én nem hagyom ki. Most sem tudok megcsinálni egy szabályos fekvőtámaszt, de már több erőm van és érzem, hogy nemsokára eljön az az idő is, amikor megcsinálom az első fekvőtámaszt.

Ma pl. a székre kellett fellépni és vissza. Ez is mumus volt nekem a térdem miatt. Most már nem. És nem a térdemmel volt a gond, hanem az izmaimmal. Most már gond nélkül fellépek anélkül, hogy valamire támaszkodnék.

Nagyon örülök, hogy Péntek Enikő edzései mellett döntöttem, komplexek, változatosak, rövidek, de eredményesek. Kitartás kell, ez az, ami a legfontosabb, mert az eredmény jön.

2013. február 11., hétfő

Mai motiváció

Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled.

Alan Alexander Milne: Micimackó


2013. február 10., vasárnap

Interjú Péntek Enikővel

Most bukkantam rá erre az interjúra és ajánlom figyelmetekbe, mert érdemes elolvasni. 2013 január 6-án jelent meg itt.

Pár hete volt szerencsém elbeszélgetni az egyik legnagyobb példaképemmel, Péntek Enikővel. Nem vagyok az a típusú ember, aki másokat bálványoz, de ez előtt a nő előtt én is leborulok. Amellett, hogy szerintem tökéletesen kidolgozott, szép, feszes és formás a teste, kiemelkedően sikeres a fitnesz és az egészséges életmód népszerűsítésének területén. Ezen felül két gyermeket nevel, ami vitathatatlanul egy önmagában is embert-próbáló feladat. Én akkor figyeltem fel Enikőre, amikor körülbelül egy éve egész véletlenül rátaláltam a Tornavideó nevű weboldalára, ahol többek között teljesen ingyen kínál edzésterveket, recepteket és rövidebb-hosszabb fitneszvideókat,  amiket bárki megnézhet és az ott látottakat beépítheti az otthoni edzésébe. Emellett persze élőben is tart edzéseket a 13. kerületben (erről az oldalán bővebben olvashattok), ahová rengeteg fogyni és csinosodni vágyó hölgy jár. És ami Péntek Enikőben nekem különösen tetszik, az az, hogy ő nem egy “műnő”. Enikő nem egy elérhetetlen, távoli, “túl szép, hogy igaz legyen” figura. Ő láthatóan nem attól néz ki jól, mert szét van műtve vagy mert havonta százezreket költ a szépségére, hanem mert – ahogy ez a beszélgetésből is kiderült – tudatosan felépítette az életét és nagyon kitartóan betartja a saját maga által diktált szabályokat. Odafigyel arra, hogy mikor, mit eszik, de nem tart semmiféle extrém, divatos diétát és persze hosszú évek óta rendszeresen edz. Azért ezen felül van még neki egy-két praktikája, de ezt majd elmeséli ő maga. :)

Péntek Enikő

A fő ok, amiért mindenképpen szerettem volna “kikérdezni” Enikőt az életmódjáról és az edzéseiről az az, hogy ő pontosan úgy él, ahogy én azt mindig mindenkinek tanácsolom és ahogyan én magam is igyekszem csinálni. Maximálisan tudok azonosulni vele, az elveivel és az életfilozófiájával. Én imádom Enikőt és azt, amit csinál, mert meggyőződésem, hogy rengeteg embert inspirál (engem mindenképp) és sokat lehet tanulni tőle. Olvassátok el a vele készült interjút, biztos vagyok benne, hogy nektek is bejön majd! ;)

2013. február 9., szombat

Első heti edzésen túl

Igen, túléltem az első hetet. Be is számolok róla.


Bevallom elég kemény edzést választottam, de tudom, hogy nem az edzés kemény, hanem én vagyok túl gyenge hozzá (tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel, de ez engem nem vigasztal). 

Mondanám, hogy kemény edzőt választottam, de szerintem nem helyes, ugyanis én azt az embert nézem edzőnek, akivel személyes kapcsolatban állok, szóval Péntek Enikőt csak indirekt módon nevezném edzőnek, ennek ellenére kihajtotta belőlem a szuszt ezen a héten.


Ez az első hét arra volt jó, hogy megtanuljam a gyakorlatokat, megtanuljam elfogadni a fáradságot és a fájdalmat, megtanuljam a kitartást és azt, hogy bármi áron tovább kell menni, nem szabad feladni. 


Volt olyan gyakorlat, amiből egy darabot sem tudtam elvégezni, volt olyan, amiből csak keveset és volt olyan is, aminek a könnyebbik változatát sikerült elvégezni. Nem vagyok letörve, mert kitartottam és tudom, hogy idővel azért jobb lesz, jobban fog menni de ki kell tartani, nem szabad feladni.


Megvan a februári edzésterv. Én hétfőn fogom elkezdeni, mert egy hetet csúsztam, de ez nem gond, azért be lehet tartani, csak egy hét a késés. A február se lesz nyaralás, kemény edzések vannak. 

Az is nehéz, hogy a héten minden nap edzés volt, de februárban már van olyan, rögtön az első hét, amikor csak négy edzés van, szerdán pihenőnap. 



2013. február 5., kedd

Reloaded


S helyzet az, hogy a múlthéten az első edzés után elmaradt a többi. Első nap elég kemény volt, másnap izomlázam volt és az aznapi edzés brutál has volt, ami tényleg brutál. Akkor úgy döntöttem, hogy tartok egy pihenőnapot. Szerdán vendégem volt, pénteken ment el, így az edzés elmaradt. 

Nem vagyok erre büszke, és bevallom. Most pedig újrakezdtem. Tegnap megvolt az első edzés, ma reggel korán a második és most így érzem magam, mint a kutyus a képen.

Ez az elpocsékolt hét arra volt jó, hogy fejben felkészüljek. Elhatároztam, hogy reggel fogok edzeni. Ez nem a legjobb választás, mert az egykori edzőm azt mondta, hogy az izmoknak kell egy kis idő, amíg bemelegednek, de így legalább biztos, hogy minden nap megvan az edzés. Este megnézem a másnapra vonatkozó videót és fejben felkészülök, így másnap tudom mit kell tennem.

Rájöttem, hogy nekem nem szabad egyszer sem kihágni. Ha egyszer megtörtént, megfog még többször is és ezt nem szabad engednem.

Szeretem Péntek Enikő edzéseit. Kemények, de változatosak.

Szóval hajrá!

2013. február 3., vasárnap

Napi mosoly :)


Életemben nem láttam ilyet, de nagyon tetszik. Nem tudom hogyan tudta a gazdi betanítani a kutyust, de nagyon jó munkát végzett. Nekem nagyon tetszik :)

2013. február 2., szombat

Napi mosoly

A karácsonyi képeslapküldés időszakában a postán soromra várakozva tanúja voltam egy érdekes jelentnek. 

Egy idősebb, 60 körüli néni szeretett volna valakinek küldeni valamit egy borítékban. Ezt azért hangsúlyozom ki, mert nem képeslap volt, valami hivatalos akta lehetett, szerintem. Szóval a néni rosszúl címezte meg a borítékot, a címzett helyére a feladót írta, ráadásul már a bélyeget is ráragasztotta. A postai alkalmazott adott neki egy más borítékot és megkérte címezze újra úgy, ahogy kell. A drágább bélyeget szerencsére meg tudta menteni. A néni nagy nehezen megcímezte, leragasztotta és a többi új bélyeget, (mert nem mindegyiket lehetett megmenteni), felragasztotta a boríték hátoldalára, oda ahol a boríték ragasztóval zárul. Már mosolyogtunk páran (nem rosszindulatból, csupán azért, mert elég poénos volt a helyzet), a postai alkalmazott már fogta a fejét.  Nem volt mit tenni, látszott, hogy a néni soha életében egy borítékot meg nem címzett. 

Sajnáltam szegényt. Az ilyen emberekere se haragudni, se elítélni őket nem lehet mi is csak mosolyogtunk.