2013. április 29., hétfő

Büszke vagyok magamra :)

Nem szép dolog ilyet írni, de így van. Ma is voltam futni és ma megcsináltam azt a távot és tempót, aminél a múltkor elakadtam és le is törtem tőle. Most megcsináltam és nem is volt olyan vészes. Egyébként PB-t futottam, 7.18-as tempóm még nem volt, amióta futok. 

Egész nap azon törtem a fejem, hogy mikor menjek futni, mert a nagy meleg azért elvesz az erőből és nehezíti a futást. Ráadásul az éjszaka begörcsölt a lábam és egész nap éreztem a vádlimat. Magnézium pezsgőtablettát szedek most rá.

Már majdnem meggyőztem magam, hogy holnap reggel 6-kor kint leszek, de aztán 7 után már nem sütött a nap és egyből lehűlt a levegő. Gyorsan beöltöztem és kimentem, mert reggel nehezebb lett volna. (Nagyon tartok a hányingertől.)

Vicces volt a mai futás :) Ezt írtam a Facebookra:
Sosem tudja az ember, honnan és mikor jön a segítség :) Ma a második körömet futottam, amikor egy ötéves forma kis srác nagyon elcsodálkozott azon, hogy én ott futok az utcájukban. Intettem neki és köszöntem. A nagyi noszogatására félénken visszaköszönt. A harmadik körnél már azon voltam, hogy belesétálok, mert a nyelvemen tapostam, de a kis srác utánam eredt a rollerrel. Jött mellettem, aztán meg is előzött. Nem okozhattam neki csalódást :P tapostam tovább az aszfaltot. Legyőzött, mert én nem gyorsítottam, de arra jó volt, hogy ne adjam fel :D

2013. április 27., szombat

Szavamat betartottam :)

Elindultam futni! Végre! 

Kicsit gondban voltam azzal, hogy mikor menjek. Felébredtem fél 7-kor, játszadoztam a gondolattal, hogy kimegyek reggel. 7-re kint is tudtam volna lenni, friss volt a levegő, jó lett volna, de nekem a reggelek elég bajosak. Az ébredéssel is sokszor gondba vagyok, megijedek és szívdobogást kapok és ráadásul mivel gond van az epémmel, elég érzékeny vagyok, többször van hányingerem emiatt. Ma azért kimentem volna, de jobbnak láttam nem tetézni a bajt. Inkább estére halasztottam.

Reggeliztem, nekiláttam a dolgomnak és végül 11 körül már nem fértem a bőrömbe :) Felöltöztem és kimentem futni. Akkor már +25 fok volt, de úgy voltam vele, hogy inkább a meleg, mint a háborgó gyomrom. Teljes harci felszerelésben állítottam oda: új cipő, pulzusmérő, új sportmelltartó :) 

A múltkorihoz képest visszavettem a tempóból, ismét az 5×2 p futás, 2 p sétát terveztem mára. Éreztem azért a kiesést is, a meleget is, de nem volt vészes. 2,67 km lett a 20 perc alatt, 7.28-as tempóval. Azt hiszem holnapután is ezt futom, amíg nagyon könnyen fog menni. Nincs értelme vágtázni.

Többször olvastam, hogy van, akinek beszúr az oldala futás közben. Én örültem, hogy engem ez elkerült. Igaz, hogy amit én csinálok, az nem is igazi futás, de volt olyan is, aki már az első nap panaszkodott. Na ma nálam is jelentkezett. Tudtam, hogy lassítani kell, meg emlékeztem tesióráról, edzésről, hogy ilyenkor lehajolva kell kilélegezni a levegőt. Az enyém nem volt vészes, pár pillanat alatt elmúlt. Remélem elkerül ezután is. 

Végre találtam egy jó helyet, ahol nyugodtan lehet futni. Két párhuzamos utcán le és fel, ez egy kb. 0,8 km-es kör, de nagyon jó, mert nincs forgalom, jó az aszfalt és aránylag tiszta a levegő is.  Nekem pont jó.
Na és végül a cipőőőő :) Hát igen, nem hiába csépelik, hogy spéci cipő kell. Nagyon könnyű, érzem, hogy hogyan rugózik a lábam benne, szóval eddig nagyon jó. Nem tudom hosszú távon hogyan fog viszonyulni hozzám és a futáshoz, de egyelőre meg vagyok elégedve vele.

2013. április 25., csütörtök

Ismét sínen

Először is köszönöm szépen, hogy érdeklődtetek a sorsom felől :) Jó érzés, hogy figyeltek rám! Köszönöm Nektek!
 
Eléggé szétestem az utóbbi időben. Utaznom is kellett párszor, így minden a feje tetejére állt. Sajnos ennek az edzés itta meg a levét.

Most már úgy-ahogy rendben van minden. Ma már edzek és hamarosan a futást is elkezdem, csak még azt nem tudom melyik napszakot lenne jó választani. Reggel jobb lenne futni, mert friss levegő van és nincs annyira meleg, de nem tudom hogyan fogok tudni felkelni és éhgyomorra futni, mert enni tuti nem fogok tudni olyan korán. Megpróbálom a banánreggelivel, de ez még kérdéses. Ezt ki kell majd tapasztalni. Ha nem, akkor marad az esti futás. Meglátjuk.

Szerencsére a súlyom nem került veszélybe, max 80 - 90 dkg-t fogytam, így most 63,4 kg vagyok, ami az alsó határhoz közel van, de nem vészes.

Szóval most hajrá ezerrel :)

A Bambi 27 perces rekordja a szemem előtt lebeg :)

2013. április 8., hétfő

Az idő :(

Ez a pocsék esős, borongós idő az én motiváltságomra is rányomta a bélyegét. Még a vadi új futócipő sem tudott meggyőzni, hogy kimenjek futni. itt díszeleg szegény a szobában és várja, hogy kivigyem. :(

A kajára sem figyelek már rendesen. Ez nem lenne gond, mert tudom, hogy csak egy ideig tart és az epém miatt sosem tudnék annyit enni, hogy bajba kerüljek, de azért mégiscsak ésszerűen kellene étkezni. 

Na majd valami csak kizökkent ebből a nemtörődöm állapotból. 


2013. április 4., csütörtök

Eddigi tapasztalataim a futásról

Sajnos nem úgy haladtam, ahogy azt én elképzeltem, pontosabban nem tudtam betartani és az edzésterv által előírt tempóban haladni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem megy a futás, hanem azt, hogy változtatni kell a terven.

Szerencsémre a sors mindig olyan emberekkel hozott össze, akik segíteni tudtak nekem akkor amikor kell. A súlyzós edzésekhez kaptam segítséget, a futáshoz is. Szóval megkérdeztem a tanácsadóm és azt mondta, hogy a terv csak egy irányvonal, de azon belül az edzéstervnek személyre szabottnak kell lennie, a fejlődéstől függően. Ezért most az ő tanácsára kicsit visszaléptem, pontosan oda, ahol elkezdődtek a gondok. Egyelőre azon a szinten maradok és próbálok lassú tempóban futni, bár nem tudom ennél lassabban hogy lehet, de meglátjuk.

Ettől eltekintve tetszik a futás, látom már a fejlődést, és nagyon jó érzés, hogy tudok valamit, amit eddig nem tudtam, sőt, el sem tudtam képzelni, hogy tudnék ilyet csinálni. 

Most már tudom, hogy fogyni is lehet tőle, ha az ember rendesen csinálja. Rendesen felpörgeti a szervezetet. Én amúgy nem vagyok izzadós, de 20 perc futás után folyik rólam a víz.

El kellene kezdenem a keresztedzéseket is, meg kellene a többi testrészeimet is erősíteni. A DK csoportban ajánlottak egy nagyon jó erősítő gyakorlatot, amit planking-nek neveznek, magyarul statikus hídtartás.



Ez egy elég kemény gyakorlat de, ha rendesen csinálom és kitartóan, akkor nagyon jó hatása van. 

Péntek Enikőnek is van az edzéstervében egy ehhez hasonló gyakorlat, igaz, az már haladóknak való, fekvőtámasszal kombinálva, sokkal nehezebb. 

Kicsit csalódtam Enikőben, mert sehogy sem tudtam választ kapni a kérdésemre. Írtam neki emailt, nem jött válasz. Írtam a FB oldalára, nem jött válasz. Írtam a tornavideo oldalára, ott lóg, pending az üzenet, moderációra vár, április 19-én lesz két hónapja. Fontos lett volna a válasz, mert rosszul edzeni nagyon ártalmas lehet, de ha nem lehet sehol sem elérni, akkor ... így jártam. 

Húsvét előtt, csütörtökön mérlegre álltam: 63,2 kg-t mutatott az itthoni mérlegem. A rokonoknál is volt mérleg, egyik nap 65 kg-t mutatott, másnap 64,2-t, aztán tegnap itthon ismét mérlegre pattantam, de a mérleg sem tudta eldönteni hány kiló vagyok. egyszer azt mutatta, hogy 63,1, utána 64,8, aztán 64,2. Na ha a mérleg sem tudja hány kilós vagyok, akkor én honnan tudnám? :)  Igazából nem annyira lényeges, mert érzem, hogy nem léptem túl a határt. 

Tegnap estétől zuhog az eső, szóval ma sem lesz cipőavatás, de remélem, hogy hamarosan ki tudok menni és kipróbálhatom az új cipőt :)

2013. április 3., szerda

Húsvéti ünnepek és az első futócipőm :)

A húsvéti ünnepeket a rokonaimnál töltöttem. Igyekeztem ésszerűen enni és viselkedni, hogy utána ne kelljen a fejemet fogjam. Elvittem a futó cuccaimat is. 

Pénteken volt 15 perc szobabringa. Szombaton elmentem futni. 9 fok volt kint, de fújt a szél és a hőérzet sokkal alacsonyabb volt, mint 9 fok. Vágtattam hősiesen, de éreztem, hogy ég a torkom, aztán elkezdtem köhögni. 17 perc alatt lefutottam 3 kört, ami 2,2 km, és akkor azt mondtam, jobb, ha hazamegyek, mert nem lesz jó vége. Otthon köhögtem még fél órát. Lezuhanyoztam és tudtam már, hogy ennek hűlés lesz a vége, rázott a hideg, melegem volt, szóval voltak már jelek. Ittam forró, hűlés elleni teát, elszoptam egy tantum verde torokfájás elleni cukorkát, majd este ismét hűlés elleni teát ittam mézzel és citrommal. Reggel vártam az ítéletet, és végül nem hűltem meg :)  Szerintem így edződik meg az ember. Kell az ilyen is, mert ha állandóan burokban tartom magam, sosem edződök meg. Este azért még letekertem 11 percet a szobabringán.

Másnap pihenőnap volt, tehát maradt a szobabringa, 21 perc és 11 perc. Hétfőn már futhattam volna, elég jó idő is volt hozzá, de reggel szédüléssel keltem fel. Ez szokott nekem időnként jelentkezni, szerencsére nem túl gyakran, max kétszer évente. Megmértem a vérnyomásom és normális volt: 107/76 - pulzus 80, ez nekem normális. Azt tudni kell, hogy ehhez a szédüléshez enyhe hányinger is jár, így a futásról szó sem lehetett, bringára sem mertem felülni, mert estére fejfájás is jelentkezett. Aludtam egyet, utána nem volt semmi bajom. Kedden lefutottam 2,67 km-t, séta és futás persze, ezt így kell érteni. Egy éles kanyart kicsit furán vettem be, ezért éreztem a térdem és ma is érzem, de remélem holnap már nem lesz gond.

Hoztam pár képet is.



És most következzék a nap híre: megérkezett a cipőőőőőőőőm!!!!! Már nagyon vártam és izgultam is, mert próba nélkül cipőt rendelni egy ilyen problémás lábra tiszta lottó, de szerencsém volt és bejött. A cipő a lábamon van és jóóóó!!!

Ez egy New Balance W670-es modell. Még nem próbáltam ki, mert ma szakadt az eső és nem vizezem össze első nap, de itthon jártam vele és össze sem lehet hasonlítani. Jó a rugózása nagyon, biztos felfogja a beton ártalmait. Holnap ki szeretném próbálni, remélem az idő megengedi. Most már csak a többi kell hozzá: varrás nélküli zoknit szeretnék, nadrágot és egy technikai pólót, de nem sürgős. 

Holnap majd írok egy rövid beszámolót az eddigi tapasztalataimról, ami a futást illeti :)