2014. március 30., vasárnap

Átértékelés


Borzasztó fájdalamas hét van mögöttem, de szerencsére vége és nagyon remélem, hogy ezután csak jobb jön.Pokoli fájdalmakat éltem át, péntek este már sirni is tudtam volna, de minek? Sírással sem lett volna jobb.

Péntek óta volt időn gondolkozni és sajnos át kellett értékelnem a dolgok fontossági sorrendjét. Ha helyrejövök, ismét előveszem a súlyzós edzéseimet, mert a jelek mutatják, hogy szükség van rá. Így a súlyzós edzés lesz a fő egy darabig, a futás pedig második helyre kerül. Sajnálom, de nem tehetek mást. Első az egészség. Megint lemaradok, de ez különösebben nem izgat annyira, mert tudom, hogy ha kicsit megerősödök, jobban fog menni a futás is, megtérül a befektetés. 

Valamit valamiért, ezt szokták mondani, így én kicsit lemondok a futásról most, azért, hogy később jobb legyen. Inkább most, mint később lesérülni.

2014. március 28., péntek

A baj sosem jár egyedül

Epekrízissel kezdtem a hetet, sajnos egy temetést is ki kellett hagynom miatta. Tegnap már jól voltam, ma már futás volt betervezve. Erre reggel egy rossz mozdulattól kiakadt a nyakam. Sugárzik le a fájdalom a hátamon, a jobb karomba, szuszogni is alig tudok.

Szóval kösz jól vagyok, csak ne tartson sokáig, mert már kezd az idegeimre menni. Ezt valahogy hamar ki kell kúrálnom, hogy tudjak végre futni.

Jó hír, a mérleg 65,3 kilót mutat.

2014. március 26., szerda

Miért nem tudtam megcsinálni az 5 km-es edzéstervet

Tavaly írtam, hogy belebuktam az 5 km-es edzéstervbe, nem tudtam végig csinálni. Aztán átállítottak a PK-ra és a perc alapú edzéstervre és egyből ment a futás.

Nem tudtam miért nem voltam képes végig csinálni az edzéstervet és nagyon bosszantott, mert amint kiderült, futni tudok, de akkor hol van a hiba? Azt tudtam, hogy fejben van a hiba, nem a testemben és az idén rá is jöttem, hogy mi volt a gond.

Az 5 km-es edzéstervben váltakozik a séta a futással, első alkalommal egy perc futás egy perc séta, aztán nő a futásidő és a séta ideje is, utána pedig nő a futás ideje és a séta idő csökken, míg eléri az 5 km egyben futást. Nos én amikor futni kellett, rákapcsoltam becsületesen, mivel tudtam, hogy utána amúgy is séta következik és kipihenem magam az újabb futáshoz. Ez ment is egy darabig, de amikor kezdett csökkenni a séta idő, már nem volt elég ahhoz, hogy a pulzus normalizálódjon és aerob zónaban maradjak. Így zátonyra futottam.

Aki most kezdi, vagy épp most csinálja, annak üzenem, hogy ha eredményt akar, akkor legyen türelmes. nem kell rohanni, a tempó idővel javul, de ahhoz rendesen alapozni kell.  Szóval csak nyugodtan, PK-val :)

2014. március 18., kedd

Ma is mérleg

Azt hiszem kár volt megdicsérni tegnap a mérleget. Ma 66,8 kg-t mutatott, vagyis 1,1 kg-val többet, mint tegnap. Na persze, biztos ennyi alapizmot építettem az éjszaka :D

Na meglátjuk holnap mit mond :)

2014. március 17., hétfő

Mérleg, megint

Adtam még egy esélyt a mérlegemnek. Vettem bele egy új elemet és most működik aránylag rendesen. 

Ma reggel mérlegre álltam és 65,7 kg-t mutat, ami szerintem reális. Nem sokkoló, mert sejtettem. Ebből le kell faragni kettőt, de ha nem is kettőt, legalább 1,7 kg-t ahhoz, hogy jó legyen. Ez nem nagy dolog, jártam már ezt az utat és meg is fogom csinálni most is. Hogy mikor, azt nem tudom, nem is akarok időpontot kitűzni. Majd lemegy, amilyen hamar akar.

Változtatni akarok az étkezésemen, mert jelentkeznek a gondok. Kicsit vitaminhiányosra sikerült a téli étkezésem. Február elején elkezdtem szedni a vitamint, de úgy néz ki the damage is already done. A körmeim szétváltak, az egyik majdnem totálkáros, ami már rég nem fordult elő. Itt most nem a körmöm siratom, mert az lenő, kiújul, hanem gondolok itt a szervezetemre. Szóval most megemeltem a bevitt gyümölcs-zöldség adagot és szedem mellé a vitamint is. Alig várom már, hogy a kertben megteremjen a sok finomság.

Szép lassan meglesz minden szükséges futócuccom. Nemrég beszereztem egy technikai pólót és még egy háromnegyedes nadrágot. Remélem a karra csatolható telefontartó is megérkezik majd. Még egy kulacs kéne, de az nem tragédia, elleszek én egy üdítős plackkal is. Még meg kell tanulni a futás közbeni ivást, a kulaccsal való futást, ami újdonság lesz, de megtanulom majd azt is.

Még kérdéses, hogy miben fogok megjelenni a versenyen, de az nem annyira fontos. Majd eldől előtte.

2014. március 9., vasárnap

Hullámvölgy

Már kezdtem örülni, hogy ilyen hamar sikerült visszarázódni a futásba, hogy le tudtam futni több mint 6 km-t normális pulzussal, elfogadható időn belül. Még az is megfordult a fejemben, hogy emelek kicsit a távon. Erre a tegnapi futás katasztrófálisra sikerült. 

Úgy éreztem, mintha több kilós terhet cipelnék, mintha a lábaim ólomból lettek volna. Másfél kilométer után belesétáltam. Haza akartam jönni, de aztán gondoltam adok még magamnak egy esélyt, de 2 kilométer után feladtam. Nagyon bosszantott a dolog (bosszant még most is), és elhatároztam, hogy ma reggel kimegyek és futok, de nagyon beleköptek a levesembe. Nem szeretem a késést, a pontatlanságot. Most meg már nincs kedvem kimenni. Nem érzem úgy, hogy tudnék futni. Elhalasztom holnap délutánra. 

Most egyébként nagyon negatívan látok mindent, ezért nem fogok agyalni semmin. Megvárom amíg helyrepattanok, utána jobb lesz. Ez van.

2014. március 7., péntek

Amatőr futó stílusjavítása

Kropkó Péter oldaán találtam ezt a videót, aminek nagyon megörültem, ugyanis ez a testtartás dolog engem már foglalkoztat egy ideje.

A nyáron készíttettem magamról egy videót futás közben, hogy elemezni tudjuk a testtartásomat és javítani tudjunk rajta, ha esedékes.

Most annak, aki nem fut ez az egész úgy tűnik, hogy túl sokat akarok, vagy, hogy tökéletes akarok lenni, viszont aki fut és ért egy kicsit a futáshoz, az tudja, hogy a helyes testtartáson is múlik vagy bukik egy futó egészsége. És mivel én már eleve hátrányos helyzetből indultam, nekem nagyon oda kell figyelni hogyan futok.

 

2014. március 6., csütörtök

A hűlés küszöbén

Kicsit mérges vagyok, mert egész télen nem voltam meghűlve és most tavasszal hűlök meg, amikor ráadásul még hideg sincs. Tegnap temetésen voltam és úgy néz ki kicsit huzat volt ott. Most fáj a fejem, kapar a torkom és úgy érzem magam, mintha kicsavartak volna. A mai edzés el is maradt. Én így nem megyek futni, semmi értelme, csak kinlódás lenne, eredménye nem. Pedig készültem hosszabb távot futni, de majd, ha meggyógyulok.


2014. március 3., hétfő

Isostar Powerplay High Protein 25 Strawberry

Ezt az energiaszeletet még Karácsonykor vásároltam tesztelési céllal. Azóta a kamrában vár sorára. Nincs még nekem szükségem ilyen energiapótlásra, de gondoltam kipróbálok egyet, mert eddig még a közelébe sem mentem ezeknek a termékeknek. 

Nem akartam csak úgy felzabálni, ugyanis a címke szerint magas proteintartalmú, nem édességnek szánták. Gondoltam majd egyszer egy 50 - 60 perces edzés után megeszem. Akkor sem igazán szükséges, de jobb akkor.


Aztán mégis elővettem és kibontottam.  Elég nagy volt  a csalódás. Eprest választottam, mert szeretem az epret, gondoltam finom lesz. Hát nem nagyon volt az. Értem én, hogy ez nem csoki, vagy egyéb édesség, de őszintén szólva, csak azért ettem meg, mert elég sokba került ahhoz, hogy csak úgy a kukába vágjam. Azokhoz a régi csokikhoz hasonlított az íze, amiket gyerekkoromban lehetett kapni, azok is olyanok voltak, mint a préselt fűrészpor. 

Nem mondom, hogy ez volt az utolsó, lehet majd még veszek, ha hosszabb edzéseim lesznek, de nem ilyent. Lehet csak rosszul választottam, de az tuti, hogy egy kiadós edzés után nem enném meg :(


2014. március 2., vasárnap

Az idei cél

Az törtönt, hogy beneveztem életem első futóversenyére, ami május elején lesz. Én az 5 km-es távon fogok indulni, ha minden jól megy.

Az a gond, hogy még nincs leszögezve a helyszín. A tavaly a városközpontban zajlott az esemény, de az idén felmetült egy másik helyszín is, ami nekem nem nagyon tetszik. Aszfalton esőben is lehet futni, ott noncs akadály, de a másik helyszín egy terep - salakos pálya lenne. 

Tegnap elmentünk megnézni. Én még sosem futottam se terepen, se rekortánon, se máson, csak aszfalton. Nem zárkózom el semmi elől, de azért tartok tőle, ugyanis terepen, ha esik az eső akkor dagonyázás lesz, nekem pedig nincs terepfutó cipőm. Ha jól saccoltam a helyszínt, és az, amin a tegnap futottam, akkor az nagyon pocsék. Valamikor salakos volt, de az a valamikor nem tudom mikor lehetett. Most egész nagy kráterek vannak, amiket törmelék kővel tömtek be. Ott, ahol még van némi salak, az földdel keveredik, ráadásul keskeny nagyon ez az út, a széle kővel van kirakva. Őszintén nem tudom hogy lehet ott lefutni a félmaratoni távot, a maratoniról nem is beszélve (az idén az is lesz).

Egyébként a verseny jó lesz, a nevezési díj minimális, benne van a chip bérleti díja, érmet is adnak, hozzá pedig emléklapot és a nevezési díj jótékonysági célra megy. 

A távot most is le tudom futni, azzal nem lesz gond, viszont az időn javítani szeretnék, sokat. Van rá 2 hónapom, szóval lesz időm felkészülni.