2012. december 25., kedd

Fogyókúra trükkök a siker érdekében :)

Nagyon érdekes cikk, be kell vallanom, szépen mosolygok itt a gép előtt. Jó a cím, és mi tagadás, rá is harapnak, mert úgy van megfogalmazva, hogy ráharapjanak, ez a cél. Sokan a trükköt, a titkot keresik minek alapján könnyen és gyorsan le lehet fogyni.

Aki már lefogyott, az tudja, hogy se trükk, se titok nincs, csupán annyi, hogy komolyan kell csinálni, ki kell tartani és következetesen betartani a szabályokat. Nem könnyű az biztos, viszont az elért eredmény mindenért kárpótol.

Apró trükkök segítségével sokkal könnyebbé tehetjük az egyébként kínszenvedésekkel teli fogyókúrát.

Gyakran előfordul, hogy egy diéta nem sikeres ráadásul a normál kerékvágásba történő visszatérés sokszor megterheli a szervezetünket. De van néhány apró trükk, ami segíthet a sikeres fogyókúrában.
Itt az első hiba, ugyanis aki fogyni akar, annak az eddigi "kerékvágása" nem volt normális, ha egyszer hízáshoz vezetett. A terhesség az kivétel, ott indokolt (egy bizonyos mértékig) a hízás. Szóval fogyás után sem lehet visszatérni a fogyás előtti életmódhoz, utána is mértéket kell tartani, másként visszahízzuk a leadott kilókat, vagy még többet és akkor mi értelme volt az egésznek?

Kisebb tányér
A Cornell Egyetem kutatói bebizonyították, hogy aki nagy tányérról fogyasztja az ételét, az éhesebb lesz és többet eszik. Ugyanakkora adag egy kisebb tányéron teljesen elégségesnek tűnik, és nem kívánunk többet enni.
Ezzel egyetértek, ez igaz. Ezt én is tapasztaltam és láttam felmérést róla. 

Együnk nagyobb villával
Egy olasz tanulmány szerint a villa mérete és az elfogyasztott étel mennyisége között igenis szoros kapcsolat van. Minél kisebb villával ettek a résztvevők, annál nagyobb mennyiséget fogyasztottak ugyanabból az ételből.
Ez elég furának tűnik, annál is inkább, mert kis villára kevés fér, nagy villára pedig sok. Itt azt hiszem No Comment. 

Igyunk vizet evés előtt
Minél több vizet iszunk meg közvetlenül az étkezés előtt, annál kevesebbet eszünk. Úgy tartják, aki mondjuk ebéd előtt megiszik két-három pohár vizet, az sokkal gyorsabban tudja leadni a kilókat mint azok, akik csak étkezés után isznak.
Ez vitatható. A megivott vízmennyiség kitölti a gyomrot, így nem fér  sok étel a gyomorba, viszont a szükséges kalóriamennyiséget el kell fogyasztani. 

Együnk pasikkal
A pszichológusok szerint azok a nők, akik férfiak társaságában étkeznek, kevesebbet esznek. Furcsa, mégis igaz. Elképzelhető, hogy a kisebb ételadagok vonzóbbá tesznek (azaz hogy néz ki egy nő, aki zabál?).
:) Ez egy trükk, elismerem, de nem randiról van szó, hanem hétköznapi emberekről, akik ledolgozzák a munkaidejüket, hazamennek a családhoz és éli tovább az életét. Ez a tanács csak a randizóknak szól :).

Dugjuk el a nasit
Ha sikerül megszabadulni az egészségtelen nassolnivalóktól, az nagymértékben hozzájárul a fogyókúra sikerességéhez.
Ez igaz, ezzel egyetértek. Fogyókúrázó ne nasizzon, tartsa be az öt étkezést és ha mégis nasizik, az csak elvétve legyen és nem 300 - 500 kcal-ás csoki legyen a nasi. Viszont nem eldugni kell, hanem ellenállni, ugyanis ha kimegy a házból, lépten - nyomon ott a kísértés. 

Álljunk ellen a nyomásnak
Vigyázni kell a barátokkal. Akármennyire is próbálnak meggyőzni, hogy az a pár falat töltött káposzta nem fog megártani, ellen kell állni a kísértésének. Ők könnyen beszélnek, hiszen mi leszünk azok, akik szenvedni fogunk.
A nyomásnak mindig ellent kell állni, az ember annyit egyen, amennyi jólesik, vagy amennyit a diétája enged.

Olvassuk el az összetevőket
Mindenképpen olvassuk el, mit is tartalmaz az étel, mielőtt megvennénk. A tápanyagtartalom gondos átolvasásával több kilótól is megszabadulhatunk.
Ezt mindenkinek meg kell tenni, nemcsak a fogyókúrázóknak. 

Ne falatozzunk az éjszaka közepén
Az éjszaka közepén elfogyasztott ételek kétszer annyira hizlalnak mint egyébként. Mivel utána semmiféle testmozgásra nem kerül sor, az ilyen falatozási szokás komoly problémákhoz vezethet.
Ez így kijelentve szerintem teljesen helytelen. Első sorban az éjszaka közepén nem enni kell, hanem aludni, hogy a szervezet tudjon pihenni és regenerálódni. Az éjszaka közepén elfogyasztott ételek nem hízlalnak kétszer annyira mint egyébként, csak épp annyira hizlalnak, mint nappal. Ha nappal sem mozogsz, csak eszel, akkor az az étel pont annyira hizlal, napszaktól függetlenül. Ha éjszaka mégsem alvással telik, hanem pl. munkával, vagy utazással, akkor természetes, hogy eszel valamit. Ha meg felébredsz, mert nem tudsz aludni, akkor semmiképp sem a hűtőszekrényt kell célba venni. 

Óvakodjunk a vékonyaktól
A karcsú embereknek többnyire hatalmas étvágyuk van. Egy fogyókúrázó viszont nem biztos, hogy ugyanakkora mennyiséget ehet meg, mint vékony barátai, ezért gondosan oda kell figyelni, miből mennyit eszünk, nehogy még több fölös kilót szedjünk fel. 
Ez sem föltétlenül igaz így. Az a többnyire szó nem nagyon állja meg a helyét. Honnan tudod, hogy az a sovány miért olyan sovány? Lehet épp azért, mert odafigyel az étkezésre, vagy épp most fogyott le, vagy épp normálisan étkezik és akkor nincs hatalmas étvágya. Szóval mindegy kivel és hol eszel, te tartsd magad az étrendedhez, ez a lényeg. 


Összefoglalva: nem kell bedőlni az ilyen szövegeknek. Meg kell tanulni hogyan jön létre a hízás, meg kell tanulni kalóriát, ch-t számolni, mozogni és kitartani.
Ez még nem annyira veszélyes cikk de azért ajánlott odafigyelni kinek mit hiszünk el. Javítsatok ki, ha tévedek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése